HULP BIJ STRESSGERELATEERDE KLACHTEN/BURN OUT
Hoofd, nek en schouders, maar ook de (lage) rug vormen samen een gebied, waar veel spanningsklachten kunnen voorkomen. Vanuit de Shiatsu wordt er gewerkt met het geven van druk. De intensiteit van de druk wordt geleidelijk opgebouwd, hetgeen duidelijk zichtbaar is als een ronde, vloeiende beweging, waarbij ik gebruik maak van de zwaartekracht. Shiatsu-stoelmassage wordt in een rustig en regelmatig tempo gegeven.
Ik heb hiertoe het praktijkjaar van de Shiatsu-opleiding afgerond en aangevuld met de specifieke Stoelmassage met gebruikmaking van Shiatsu-techniek.
Deze vorm van massage heeft een laagdrempelig karakter; er kan over de kleding heen worden gemasseerd en is voor vrijwel iedereen geschikt.
Voordeel van deze wijze van masseren is, dat het soms prettiger kan zijn, om niet liggend een massage te krijgen, maar juist zittend, op een speciaal daarvoor gevormde stoel.
Uiteraard ben je hiervoor welkom in mijn eigen praktijk Carati in Delft, Tanthof-West, waar ik altijd meer tijd uittrek voor de massage, maar daarnaast ik beschik tevens over de middelen om (tegen een aantrekkelijk tarief) ‘op (bedrijfs-)locatie’ te werken. Vraag hierover gerust informatie!
SHIATSU EN (LAGE)RUGPIJN; PIJN IN NEK, HOOFD EN SCHOUDERS
Vier op de vijf mensen hebben wel eens last van lage rugpijn. Het is een van de belangrijkste oorzaken van ziekteverzuim. Zowel mannen als vrouwen, jong en oud hebben er last van. Grote kans dat je wel eens last hebt gehad van lage rugpijn. Gelukkig kun je daar wat aan doen!
Doordat de rug sterk is vinden veel mensen het niet vervelend om daar aangeraakt te worden. Vaak voelt dat juist prettig. Mijn werkwijze voor lage rugpijn bestaat uit een drukpunt-behandeling om meridianen vrij te laten stromen, daarnaast is het goed om oefeningen te doen die de spieren in de rug weer soepel maken.
In mijn praktijk zal ik bij rug,-nek,-hoofd-en schouderklachten, naast stoelmassage met shiatsu-techniek ook altijd, bewegingsoefeningen adviseren en vaak zijn er gesprekken over hoe het er in het dagelijks leven aan toe gaat. Soms ook, wordt juist gekozen voor mijn ROMA-techniek (Ritmische Ontspannings en Ademhalings-techniek; in de praktijk ontwikkeld) ; wat ontspanningsmassage en ademhaling behelst en waardoor stressgerelateerde klachten sterk kunnen verminderen.
De rug als barometer
Bij iemand die sombert, angstig is, of problemen heeft, is de kans veel groter dat banale spierpijn (van bijv. te lang spitten in de tuin) niet vanzelf verdwijnt. Hij heeft zelfs meer kans, dat die rugpijn vanzelf opduikt…
Inderdaad heeft “teveel hooi”op de vork hiermee te maken; soms kun je zowel letterlijk als figuurlijk lopen sjouwen met jezelf… de zogenaamde mentale factoren spelen dan een rol: stress, relationele of meer werkgerelateerde problemen.
BELANG VAN GOEDE ADEMHALING
Uiteraard heeft een bepaalde houding ook zijn invloed en niet te vergeten, de manier van ademhalen….. Loop je met gebogen schouders, adem je heel hoog en heb je een holle rug…. grote kans dat je rug gaat tegensputteren. Ook bijv. buikpijnklachten kunnen verwijzen naar je rug… Je lichaam liegt niet…. Oplettendheid is geboden bij pijnklachten in de (onder-)rug; voor je het weet worden klachten chronisch.
Loop je met meer zelfverzekerdheid rond; dus die schouders naar achteren, heb je een diepe buikademhaling; durf je meer ‘nee’ te zeggen, minder perfectionistisch te zijn, dan gaat het je rug (en daarmee jezelf) ook stukken beter! Tijdens de massage let ik op jouw ademhaling en nodig je middels een stukje ‘autogene training’ uit, om letterlijk je hoofd even los te laten en je alleen maar te concentreren op je ademhaling.
UITZONDERINGEN
Natuurlijk zijn er uitzonderingen; ziektes etc. dat is soms wel goed om uit te sluiten. En uiteraard zijn er nog steeds fysiek zware beroepen die belastend kunnen zijn voor je rug. Maar tegelijkertijd; te lang en teveel zitten is minstens even ongezond. Om een “sterke”rug te hebben, heb je veel beweging nodig.
Weet, dat ik hierbij deels uit eigen ervaring spreek en deels ook uit mijn inmiddels jarenlange praktijkervaring (oa bij massagecursussen aan migrantenvrouwen, waar rugpijn veelvuldig als klacht werd genoemd), hierdoor ben ik alert op bijv. stressgerelateerde rugpijn.
Meridianen
Bekeken vanuit de Shiatsu-leer:
De Yang-meridianen, die over de rug lopen, hebben met verweer en bescherming te maken. De Blaasmeridiaan loopt langs beide kanten van je ruggengraat naar beneden over de achterkant van je benen. Langs de zijkant van je onderrug en over je heupen loopt je Galblaasmeridiaan.
De Blaasmeridiaan staat voor besluitvaardigheid, maar ook voor angst. Als we angstig zijn trekken we onze schouders op en krommen we onze rug om onszelf te beschermen.
De Galblaasmeridiaan gaat over snelle besluitvaardigheid maar ook over woede. Als de energie in de Galblaasmeridiaan is verstoord kan zich dat uiten in lage rugpijn en chronische spanning in de rugspieren
Zwakke plek
De lage rug is vaak een zwakke plek. Lage rugpijn wordt ook wel spit of lumbago genoemd. Dit is pijn in het gebied tussen de onderste ribben en de billen. De pijn kan uitstralen naar billen, dijen en bovenbenen. De pijn wordt vaak heftiger bij bewegen. Hoe tegenstrijdig is het dat juist bewegen goed is bij bestrijding van de pijn. Natuurlijk wel gedoseerd en voorzichtig. Weinig bewegen leidt tot zwakke spieren en verhoogt de kans op pijn. Ook kou en stress kunnen factoren zijn die de pijn versterken. Bij mijn praktijk in Tanthof-West, dichtbij het Midden-Delflandgebied, combineer ik dan ook graag massage met rustige bewegingsoefeningen, desgewenst aangevuld met wandelen (zie hiervoor: Natuurwandelen)
Wat kun je zelf doen?
- Blijf rustig bewegen binnen je pijngrens
• Zwemmen en wandelen zijn goede bewegingen voor je rug
• Verwarm je rug met een bad, douche of warm kompres
• Zorg voor een goed bed waarin je lichaam goede ondersteuning krijgt
• Let op je houding
• Vermijd zwaar tillen of zware lichamelijke inspanning
Pijn tussen de schouderbladen
Pijn tussen schouderbladen is een veelvoorkomende klacht. Pijn tussen schouderbladen of schouders kent veel mogelijke oorzaken.
Pijn tussen schouders kan gaan om zeurende, stekende of brandende pijn die acuut (plotseling) opkomt of meer chronisch van aard is.
Voor hoge rugpijn zijn diverse oorzaken aan te wijzen, maar de meest voorkomende oorzaak van pijn tussen schouderbladen is het niet goed functioneren van gewrichten ten gevolge van een verkeerde houding of een trauma.
Wat zeldzamer zijn andere oorzaken van pijn in de bovenrug of pijn tussen de schouderbladen, zoals een hernia, buitenbaarmoederlijke zwangerschap, maar ook pijn tussen schouderbladen door stress, hyperventilatie, slijtage van een tussenwervelschijf, maagklachten (brandend maagzuur) of problemen met het hart. Het is aan te raden, om bij twijfel hierover, langs de huisarts te gaan.
In de meeste gevallen wordt pijn tussen de schouderbladen echter veroorzaakt door een stelselmatige verkeerde houding. Spierpijn die zich uit als pijn tussen de schouders ontstaat meestal door overbelasting vanwege een slechte (zit-)houding, herhaalde bewegingen of een gebrek aan kracht, maar ook door blessures en ongelukken. Irritatie van de spieren in de schouders, nek en bovenrug kan hevige, krampachtige pijn tussen de schouderbladen veroorzaken. In dat geval is er meestal sprake van uitstraling naar nek en armen.
Door spanning raken zowel de spieren verkrampt als de zenuwen verdrukt, waardoor (hoofd-)pijn, irritatie en stijfheid ontstaat. De oplossing kan liggen in het aanpassen van je houding, de al eerder genoemde oefeningen in combinatie met (stoel-)massage met Shiatsu-techniek.
Twijfel je, welke behandeltechniek het beste bij jou past, boek dan een of twee kennismakingsbehandelingen, voor een kennismakingsprijs (kijk voor actuele prijzen bij: tarieven)
Judy (Carati) Broomans, Delft
speltherapeut, vakdocent en behandelaar shantalamassage, ROMAtechniek tbv HSP, shiatsu-stoelmassage met ‘shantalatouch’, wandeltrainer & Natuurbelever
Informatie op:
www.praktijkcarati.nl
www.shantala.nl/docenten
Als bestuurslid van de vakgroep Shantalamassagedocenten betrokken geweest bij de opzet van de Speciale Zorggroep; www.shantalaspecialezorg.nl
facebookpagina: @praktijkcarati
linkedin: https://nl.linkedin.com/in/praktijkcarati
Tevens aangesloten bij verenigingvoorstoelmasseurs.nl, therapeutendelft.nl & als hulpverlener bij IHBV.nl